Inspiratie

Wat is het verschil tussen Deens en Fins design?

design fins deens

Het is misschien niet helemaal eerlijk om Fins design met Deens design te vergelijken. De Denen hebben een voorsprong op andere Scandinavische design landen, zoals Finland. Deens design staat namelijk al sinds de jaren ’50 bekend als functioneel en slim. Fins design werd pas echt ontdekt in de jaren ’70. Toen werd het mogelijk om nieuwe kleuren in de ontwerpen te verwerken. Als je aan Fins design denkt, dan denk je vaak aan kleurige ontwerpen. Deens design is vooral functioneel en slim. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen kleurig Deens design is en geen slim Fins design. GreenGate bijvoorbeeld is een kleurig Deens lifestyle merk en Iittala heeft veel slimme oplossingen voor in de keuken.

Kleurrijk Fins design

Er zijn veel voorbeelden van kleurrijk Fins design, te veel om allemaal in dit blog aan je te laten zien. Hieronder zie je twee zeer aansprekende Finse merken. Het eerste merk is Lapuan Kankurit. Dit designlabel maakt kleurrijk textiel voor in het hele huis. Het tweede is Iittala, erg bekend in Nederland. Iittala heeft zelfs eigen winkels in de grote Nederlandse steden. Dit Finse merk staat bekend om haar vrolijke en kleurige serviezen.

Lapuan Kankurit

Lapuan Kakurit is een Fins familiebedrijf dat al ruim 100 jaar verschillende soorten textiel maakt. Naast wollen dekens maakt Lapuan Kankurit ook textiel voor op tafel, zoals tafelkleden. En voor in de keuken: theedoeken.
Lapuan Kankurit
Lapuan Kankurit

Iittala

Wie kent iittala niet? Dit bekende Fins design merk staat bekend om haar kleurrijke serviezen. Het serviesgoed van iittale heeft een strakke, moderne uitstraling en is daarom te vinden in veel Nederlandse huishoudens. Daarnaast maakt iittala ook mooie design vazen en en andere versieringen voor op tafel of in de vensterbank.
iittala waxinelicht houders
iittala vaas

Functioneel Deens design

De voorbeelden van slim Deens design zijn eindeloos. Ik heb gekozen voor een tijdloos en klassiek design merk: String. Daarnaast het moderne, jonge designlabel LoCa, dat slimme oplossingen bedenkt voor alledaagse problemen.

String

String is een goed voorbeeld hoe slim Deens design zorgt voor functionele oplossingen voor problemen die we allemaal kennen. Ik bedoel: waar laat je al je spullen? Een mens kan nooit genoeg opbergruimte hebben! Met String benut je iedere ruimte in huis optimaal. Of het nu het hoekje onder de trap is of de muur in een kleine keuken. Ik beken: ik ben fan van String! Lees dus ook mijn blog uit maart: ‘Altijd een opgeruimd huis met de kasten van String’.
String kast
String kast zelf ontwerpen

LoCa

LoCa is een van mijn favoriete Deens design merken. Deze Denen bedenken slimme oplossingen voor het opruimen van spullen. Hun opklapbare haakjes (Loca Hanx) zie er lekker strak uit. Helemaal om te watertanden is Loca’s opbergsysteem voor schoenen. Nooit meer schoenen op de vloer om over te struikelen!
Loca Caps kapstok
Loca Hanx

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen