Meubels

Iconische vintage Deense design meubels voor iedere woonkamer

Vintage Deense design meubels

De komende drie woensdagen publiceer ik een blog over de verschillen tussen meubels van designers uit de Scandinavische landen: Noorwegen, Denemarken en Zweden. Waaraan herken je Deens design? En in hoeverre lijkt een Zweeds design bank op een Noorse? Je leest het allemaal deze maand! In dit blog laat ik je vintage Deense design meubels zien. Deense design banken en sofa’s zijn vaak tijdloze, iconische klassiekers. Alle ontwerpen in dit blog zijn in deze categorie in te delen.

Designbanken van Fredericia

Fredericia is een bekend Deens designmerk, met veel design klassiekers in het assortiment. Fredericia maakt onder ander meubels van de bekende Deense designer Børge Mogensen. De eerste foto hieronder is van de No. 1 sofa, die in 1955 (!) door Børge Mogensen ontworpen is. Ook de andere twee sofa’s die je op de foto’s ziet, zijn een ontwerp van Børge Mogensen. De tweede is van de minimalistische Spine Lounge en de derde is de iconische Pokeback sofa. Alle banken van Fredericia hebben een tijdloos gevoel. Waar dat vandaan komt? Nou, vooral omdat de meeste meubels al sinds de jaren ’50 worden gemaakt!
Vintage Deense design meubels - No1. SofaVintage Deense design meubels - Spine LoungeFrederica Pokeback Sofa

Hans Wegner stoelen

De stoelen van Hans J. Wegner zijn een van de bekendste design producten van Denemarken, allemaal duidelijk ontworpen in de jaren ’50. Toch passen ze nog steeds in vrijwel iedere woonkamer. De stoel op de eerste foto is de Sawhorse chair, een stoel met een robuust gevoel. De tweede afbeelding is van de OX chair, een lounge stoel bij uitstek. De laatste afbeelding is van de Oculus chair. Dit is een lekkere en comfortabele design stoel. De stoelen van Hans Wegner worden gemaakt door Carl Hansen & Son.
Hans Wegner - Saw HorseHans Wegner - Ox chairHans Wegner - Oculus

Eettafel stoelen van Deense designers

Mooie stoelen aan je eettafel maken het plaatje compleet. Daarom laat ik je hieronder een aantal iconische Deense design stoelen zien. Als eerste de Panton chair, een van de bekendste ontwerpen van de Deense designer Verner Panton. De stoel wordt tegenwoordig gemaakt door Vitra.
Panton design StoelArne Jacobsen design stoelHAY J77 stoel

De tweede afbeelding is de Drop Chair, ook een goed voorbeeld van een Deense design klassieker. Deze stoel is ontworpen door Arne Jacobsen en wordt tegenwoordig gemaakt door Fritz Hansen.

Daaronder zie je de HAY J77 stoel. HAY mocht deze klassieker uit de jaren ’50 weer gaan maken. In 2011 kwam deze stoel weer beschikbaar. HAY heeft de kleuren van de stoel aangepast aan deze tijd. Zo zal dit ‘oudje’ ongetwijfeld een hele nieuwe generatie aanspreken.

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen