Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala_3

Tapio Wirkkala (1915-1985) was een Finse designer en beeldhouwer. Hij is onder meer bekend van het vele werk dat hij voor Iittala en het Duitse merk Rosenthal heeft gemaakt. Ook de iconische Finlandia wodkafles en de Finse bankbiljetten uit 1955 zijn van de hand van Tapio Wirkkala. Hij behoort in Finland dan ook tot een van de grootste designers.

Omdat het in 2015 honderd jaar geleden is dat Tapio Wirkkala geboren werd, zijn er van verschillende producten van zijn hand herdenkingsuitgave uitgegeven. Zo heeft Iittala de ‘Wirkkala 2015 Bottle’ gemaakt en heeft Artek een oud lampontwerp van Wirkkala opnieuw uitgebracht.Iittala Tapio Wirkkala fles

Iittala

Voor Iittala heeft Tapio Wirkkala verschillende vazen gemaakt. De bekendste daarvan is waarschijnlijk de ‘IJsberg vaas’. Ook heeft Wirkkala verschillende glascollecties ontworpen, waaronder ‘Ultima Thule’ en ‘Tapio’. Wist je dat op verschillende veilingwebsites veel glaswerk van Tapio Wirkkala aangeboden wordt? Vooral de populaire IJsberg vaas komt nog regelmatig in de catalogi voor.

Tapio Wirkkala IJsbergvaas

Iittala Ultima Thule

Iittala Tapio

Murano glas

Voor het Italiaanse designmerk Verini heeft Wirkkala de ‘New Bolle’-serie ontworpen. Dit zijn grote kleurrijke vazen, gemaakt van het bekende Murano glas. Alle vazen zijn met de hand geblazen.Venini Bolle

Rosenthal

De samenwerking tussen Tapio Wirkkala en het Duitse desigmerk Rosenthal begon in 1956. In totaal maakte Wirkkala meer dan 200 producten voor Rosenthal. De bekendste daarvan zijn het ‘Finlandia’ servies en een vaas die lijkt op een papieren zak. Het Finlandia servies wordt niet meer gemaakt, maar Rosenthal maakt nog wel producten die oorspronkelijk ontworpen door Wirkkala.

Rosenthal Variation servies

Tapio Wirkkala papierenzak vaas

Lampen van Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala heeft heel veel verschillende lampen ontworpen voor het Finse bedrijf Idman, dat inmiddels geen lampen meer voor in huis meer maakt. Artek heeft in 2015 besloten om een van deze lampen (zie foto hieronder) opnieuw uit te geven in verband met het 100e geboortejaar van Wirkkala.

Artek Tapio Wirkkala lamp

Idman lamp

Idman lamp

Meer inspiratie

Wil je meer weten over Tapio Wirkkala? Dan vind je hieronder een aantal interessante links die een goed beeld geven van het werk van Wirkkala:

Tonen
Niet tonen