Hans Wegner

Hans WegnerHans Wegner is een van de bekendste Deense meubelontwerpers. Door de hoge kwaliteit en functionaliteit van zijn ontwerpen heeft hij bijgedragen aan de internationale populariteit van Deense design in de jaren ’50. Tijdens zijn leven ontwierp Hans Wegner meer dan 500 verschillende stoelen, waarvan meer dan 100 in productie zijn genomen. Veel van Wegners stoelen zijn herkenbare design iconen geworden.
De stijl van Hans Wegner wordt vaak omschreven als ‘Organic Functionality’. Deze manier van denken ontstond ​​vooral in de Scandinavische landen. Daar hebben ook andere Scandinavische designers, zoals Poul Henningsen, Alvar Aalto en Arne Jacobsen aan bijgedragen.

Stoelen van Hans Wegner

Meer dan 100 stoelen van Hans Wegner zijn in productie genomen. Hieronder zie je een overzicht van de zes meest iconische stoelen van Hans Wegner.

Round stoel

De Round stoel is ontworpen in 1949 en is een van de meest iconische stukken van Wegners én een hoogtepunt in de Deense design traditie. De Round stoel is minimalistische kunst, teruggebracht tot zijn naakte essentie. Leuk weetje: tijdens het eerste presidentiële debat op tv in Amerika tussen Kennedy en Nixon zaten beide kandidaten in een Round stoel van Hans Wegner.

Hans Wegner Round Stoel

Wishbone stoel

De Wishbone stoel is geïnspireerd op schilderijen van Deense handelaren, die zitten in Ming stoelen. Deze stoel is het hoogtepunt van een reeks stoelen die gemaakt zijn in de jaren ’40. Wist je dat de Wishbone stoel sinds de jaren ´50 al continue in productie is?

Hans Wegner Wishbone stoel

Flag Halyard stoel

Het weelderige ontwerp van de Vlag Halyard Stoel  is geïnspireerd op een dag op het strand van Hans Wegner. Het zitvlak van deze stoel bestaat uit 240 meter vlaglijn die gespannen is tussen het stalen frame. De schapenvacht geeft deze stoel het ultieme loungegevoel.

Hans Wegner - Flag Halyard stoel

Shell stoel

De Shell stoel is een van de ontwerpen die niet direct omarmd werd door het grote publiek. De stoel werd geïntroduceerd tijdens de Meubelgilde tentoonstelling in Kopenhagen. Daarna is het publiek steeds meer gaan houden van het Shell ontwerp. In 1996 is deze stoel opnieuw in productie genomen.

Hans Wegner - Shell Stoel

Ox stoel

De Ox stoel staat bekend als het favoriete ontwerp van Hans Wegner zelf. Het ontwerp is gebaseerd op de opgeblazen figuren die Picasso schilderde. In de begindagen van de Ox stoel kon je de stoel met ‘horens’ kopen, maar ook zonder. Tegenwoordig zijn de horens een must op deze stoel.

Hans Wegner Ox stoel

Swivel stoel

De Swivel stoel is een van de iconische bureaustoelen van Hans Wegner. Met dit ontwerp laat hij nogmaals zien dat design en functionaliteit hand in hand kunnen gaan. De rugleuning van de Swivel stoel wordt vaak vergeleken met de propeller van een vliegtuig.

Hans Wegner - Swivel stoel

Hans Wegner stoelen kopen

Online vind je veel meubelwinkels waar je de stoelen van Hans Wegner kunt kopen. Toch denk ik dat er geen webwinkel is, die meer stoelen van Hans Wegner in de collectie heeft dan de Danish Design Store. Als je op zoek bent naar een specifieke design stoel en die is te koop bij een Nederlandse webwinkel, dan is dit meestal wel goedkoper. Maar de Danish Design Store heeft dan weer gratis verzending boven de 100 euro.

Tonen
Niet tonen