Alvar Aalto

Alvar AaltoAlvar Aalto was een Finse architect en designer, een beeldhouwer en een schilder. Zijn werk omvat architectuur, meubels, textiel en glaswerk. De vroege carrière van Alvar Aalto loopt parallel met de snelle economische groei en industrialisatie van Finland in de eerste helft van de 20e eeuw. Veel van zijn cliënten waren industriëlen.
Alvar Aalto was van de jaren ’20 tot de jaren ’70 actief als architect en ontwerper. Zijn meubelontwerpen werden beschouwd ‘Scandinavisch Modern’. Als je werk van hem wilt zien, dan is het Alvar Aalto Museum het bezoeken waard. Dit museum is ontworpen door Aalto zelf en staat in zijn thuisstad Jyväskylä.

De architect Alvar Aalto

Veel van de typerende gebouwen in Helsinki zijn ontworpen door Alvar Aalto. Zo zijn het audotorium van de Technische Unversiteit, het Kultuurhuis en de Finlandia Hall door hem ontworpen. Hieronder staat een bekende foto van de Finlandia Hall.

Alvar Aalto - Finlandia Hall

De ontwerper Alvar Aalto

Ondanks Alvar Aalto het meest bekend is van zijn architectuur, zijn ook zijn meubelontwerpen goed doordacht. Ook vandaag de dag zijn door Aalto ontworpen meubels nog steeds populair. Een groot deel van zijn collectie was oorspronkelijk bedoeld voor het Paimio Sanatorium. Het bekendste meubelstuk is dan ook de Paimio stoel (zie hieronder).

Paimio stoel

De Paimio stoel is speciaal ontworpen voor tuberculosepatiënten die vaak vele uren per dag moeten zitten.  De hoek van de rugleuning van de Paima stoel was voor de patiënt perfect om gemakkelijk te ademen. De wijze van en mate waarin het hout gebogen is, was zeer vooruitstrevend voor die tijd. Daarom is de Paimio stoel onderdeel van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York en de Finse Design Museum.

Alvar Aalto - Paimio Stoel

Lounge stoel 400

De lounge stoel 400 is ander tijdloos ontwerp van Alvar Aalto. Het ontwerp van deze lounge stoel stamt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Vanwege het ontwerp heeft deze stoel de bijnaam ‘Tank’ gekregen. De Lounge stoel 400 hoort ook bij de Finse design klassiekers en is onderdeel van de permanente collectie van  Museum of Modern Art.

Alvar Aalto - Tank Stoel

Alvar Aalto Vaas

Deze vaas ontwierp Alvar Aalto samen met zijn vrouw, Aino Aalto. De vaas is ontworpen om de golvende beweging van het water te symboliseren. De vaas werd in 1937 voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. Ook nu nog is deze opvallende vaas nog steeds een van de topstukken van Iittala, die deze vazen maakt.

Alvar Aalto - Vaas

Meubels en accessoires van Alvar Aalto kopen

De meubels die Alvar Aalto heeft ontworpen, worden tegenwoordig gemaakt door het Finse design merk Artek. De Alvar Aalto vaas wordt gemaakt door die andere Finse design grootheid: Iittala. Ondanks hun leeftijd zijn de ontwerpen van Alvar Aalto dus nog steeds makkelijk te verkrijgen. De meeste online design winkels bieden wel een of meerdere producten van hem aan. Wil je een ruimer aanbod hebben, neem dan een kijkje bij de Finnish Design Shop. De Finnish Design Shop verkoopt trouwens ook veel producten van designers uit andere Scandinavische landen.

Tonen
Niet tonen