Muuto lampen

Muuto is een Fins design merk, dat bestaat sinds 2006. Het doel van Muuto is om originele producten te maken, die goed passen in de lange traditie van Scandinavisch design. Die originaliteit zie je onder andere terug in de lampen van Muuto. Goed voorbeeld hiervan is de houten lamp ‘Wood’ voor op je bureau of bijzettafel. De meeste Muuto lampen zijn strak en minimalistisch. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de ‘E27’ lamp en de ‘Leaf’ lamp. De collectie is groot, en iedere lamp is te koop in meerdere kleuren en uitvoeringen. Zo past Muuto verlichting in veel verschillende interieurs.

muuto houten lamp

Muuto hanglampen

De bekendste Muuto hanglamp is ‘E27’ (zie bovenste foto). Eigenlijk is dit niets meer dan een naakt peertje aan een kleurig koord. E27 laat de schoonheid en eenvoud zien van industrieel design. “Inderdaad”, moeten veel mensen gedacht hebben, want de hanglamp is verworden tot het icoon van Muuto. Je kunt er eentje ophangen of meerdere peertjes bij elkaar in paren of rijen. Je kunt er ook clusters maken en zo je eigen Scandinavische kroonluchter creëren. Het snoer van de E27 is verkrijgbaar in veel kleuren, zoals geel, rood, zwart en blauw.

Op de tweede foto zie je de Muuto hanglamp ‘Studio’. Deze is ontworpen door Thomas Brenstrand. Voor hem vormden de industriële lampen in een filmstudio de inspiratiebron. De lampenkap is gemaakt van gecoat aluminium en heeft een matte uitstraling. Hij geeft een zacht, diffuus licht. Ook deze hanglamp kun je alleen of in een groepje ophangen boven (bijvoorbeeld) je eettafel. De Muuto ‘Studio’ is te koop in vier kleuren: zwart, wit grijs en rood.

Muuto lamp E27Muuto hanglamp Studio

Muuto vloerlampen

De collectie verlichting van Muuto bevat vier vloerlampen. Op de foto’s hieronder zie je ‘Leaf’ en ‘Pull’. Het ontwerp van ‘Leaf’ is geïnspireerd op de bladeren van een boom. Aan de ene kant is de lamp strak en minimalistisch, maar de vorm van het blad maakt het geheel zacht. Door gebruik van led-verlichting is ‘Leaf’ lekker energiezuinig. Je kunt hem kopen in twee maten en vier verschillende kleuren: zwart, grijs, wit en groen.

‘Pull’ is een houten lamp, gemaakt van eikenhout. Door het materiaal heeft de vloerlamp een gezellige, warme uitstraling. Hij voelt zich prima thuis in een landelijke woonkamer! De lampenkap van ‘Pull’ is verstelbaar, en dus prima aan te passen aan jouw wensen en smaak als het gaat om de hoeveelheid licht.

Muuto vloerlamp LeafMuuto vloerlamp Pull

Muuto tafellampen

In Nederland is Muuto allang geen onbekende meer. Dit geldt zeker voor de bijzondere collectie tafellampen van de Finse designmerk. Hieronder zie je een hele speciale lamp, namelijk ‘Wood’. Die is volledig gemaakt van hout. Met zijn ontwerp willen de makers mensen overtuigen te kiezen voor eenvoud. Ze willen laten zien uit welke onderdelen een lamp bestaat. Met ‘Wood’ zijn ze daar wat mij betreft goed in geslaagd. Van voet en stang, tot lampenkap en snoer: op deze houten lamp zijn alle onderdelen goed te zien. Hij is gemaakt van goede kwaliteit vurenhout en verkrijgbaar met een groen, oranje of wit snoer.

Andere tafellampen van Muuto zijn ‘Cosy in White’ en ‘Cosy in Gray’. Dit zijn tafellampen van glas, die door hun ontwerp en omvang ook prima op vloer kunnen staan. De ‘Leaf’ lamp is ook verkrijgbaar als tafelmodel, zoals je op de tweede foto kunt zien.

Muuto lamp WoodMuuto lamp Leaf

Muuto lampen kopen

Met een Muuto lamp haal je warmte en sfeer in je huis, samen met een opvallend design. Ik vind vooral de houten Muuto lampen erg mooi. Kopen? De meeste Muuto verlichting kun je prima online kopen bij diverse Nederlandse webwinkels. In fysieke winkels is vooral de E27 lamp goed verkrijgbaar.

Meer inspiratie

Bekijk mijn andere blogs over verlichting of de blogs over Muuto op deze website. Voor meer inspiratie kun je ook terecht op de social media pagina’s van Muuto: Facebook, Pinterest en Instagram.

Tonen
Niet tonen