Arabia

Arabia-TuokioArabia is een Fins design merk, dat al sinds 1873 servies maakt. Tegenwoordig is het bedrijf (net als de andere bekende Scandinavische servies merken Iittala, Rörstrand, Royal Copenhagen en  Höganäs) onderdeel van Fiskars groep. Arabia heeft een aantal bekende serviezen ontworpen. Zo is het Teema servies, nu een van de succesnummers van Iittala, oorspronkelijk ontworpen door Arabia.
Een andere topper is het witte 24h servies. Ook het servies met opdrukken van de Moomins en Angry Birds zijn zeer populair. De eerste zijn echte collectors items geworden. In 2012 kwam Arabia met het Tuokio servies, dit is variant op het over bekende 24H servies. De afbeelding links is van dit Tuokio servies.

Arabia designers

Arabia heeft de afgelopen jaren met veel Scandinavische en niet-Scandinavische designers samengewerkt. De bekendste ontwerper is waarschijnlijk Kaj Franck. Hij was jarenlang het creatieve brein van Arabia en heeft onder andere het Teema servies en het glasservies ‘Kartio’ ontworpen. Beide serviezen worden nu door Iittala geproduceerd. Een ander bekende ontwerper is Heikki Orvola. Hij ontwierp het 24H servies en het Lumi servies.
Arabia servies - 24h

Arabia serviezen

Arabia verkoopt zowel wit servies als servies met veel decoratie en kleuren. Voor ieder wat wils dus! Hierboven zie je een foto van het populaire ’24H servies’, dat ook met decoratie te koop is (dan heet het ‘Tuokio’). Een ander strak, wit servies is het servies ‘Lumi’. Dat zie je op de foto hieronder. Daar weer onder zie je de rijkelijk gedecoreerde serviezen ‘Paratiisi’ en ‘Runo’.
Lumi serviesParatiisi serviesRuno servies

Arabia Moomins

Moomins zijn figuren uit de boeken en stripverhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson en moeten Scandinavische trollen voorstellen. Met behulp van illustrator Tove Slotte zijn deze figuren op verschillende serviesdelen van Arabia getekend. Dit gebeurt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Daardoor is servies met de Moomins erop een echt verzamelobject geworden.
Moomin serviesMoomin servies

Arabia Angry Birds

Zowel Arabia als Angry Birds zijn twee voorbeelden van Finse succesbedrijven. Daarom is het leuk om te zien de twee samen zijn gekomen en er nu Angry Birds mokken zijn. Angry Birds zijn vogels die hun eieren moeten verdedigen tegen de varkens die ze willen stelen. Alle belangrijke figuren uit dit populaire spel komen terug op de Arabia mokken.
Angry Birds mokken

Arabia servies kopen

Doordat Arabia gebruik kan maken van de verkoopkanalen van Iittala, is het servies in Nederland makkelijk te verkrijgen. Dit geldt zowel in de betere servieswinkels als online. Servieswinkels zullen de toppers, zoals het 24h servies en het Lumi servies in het assortiment hebben. Via Nederlandse webwinkels zijn de meeste delen van de populaire Arabia serviezen makkelijk te kopen.

Meer inspiratie

Arabia kan je volgen op Facebook, Youtube en Instagram en je kunt ook de blogs over Arabia op deze website lezen.

Tonen
Niet tonen