Winter

Plaids en dekens – Warmte en sfeer in je huis

Scandinavische plaid Roros Tweed

In deze koude wintermaanden wil je het binnenshuis gezellig en behaaglijk maken. In onze serie over ‘warmte en gezelligheid in de winter’ las je al eerder mijn artikel over gezellige verlichting in huis. In dit artikel lees hoe je het letterlijk warm krijgt. Nee, niet van een snuggle of een Roy Donders huispak (brrr!), maar van hippe plaids en dekens van mooie merken uit Noorwegen, Denemarken en Zweden. Lekker op de bank onder een warme deken. Eigenlijk is het not done, maar wie heeft er geen behoefte aan in de winter? De snuggle is al een tijdje gemeengoed en het huispak van Roy Donders wint langzaam maar zeker aan populariteit. Maar wie echt stijlvol warm wil blijven, kiest voor een plaid uit Noorwegen, Denemarken of Zweden. Scandinavisch merken laten zien dat je met de beste schapenwol en hippe designers ook van zoiets eenvoudigs als een deken iets heel moois kunt maken.

Røros Tweed

Het Noorse merk Røros Tweed is een begrip op het gebied van Scandinavische plaids. Hun plaids zijn onder andere gepubliceerd in Elle Decor. Van speciaal geselecteerde wol van Noorse schapen, gecombineerd met de inspiratie van bekende Scandinavische designers (o.a. Elle mElle, Arne & Carlos, Anderssen & Voll, Bengt Linberg, Connie Moltubakk), maakt Røros Tweed de hipste én warmste dekens (plaids) voor op de bank of op bed. Sommige plaids hebben felle, uitbundige kleuren, andere omarmen de Scandinavische cultuur met hun geblokte patronen. Op de foto’s zie je: Lynild en Frost. Al deze Scandinavische design plaids van Røros Tweed kosten ongeveer 200 euro.
Scandinavische plaids van Roros TweedScandinavische plaids van Roros Tweed

Almedahls

Almedahlsis een Zweeds merk, dat uitsluitend werkt met natuurlijke materialen. Ze gaan daarbij af op hun gevoel: als het goed voelt, is het product ook goed. Dat zie je terug in hun plaids. Ze hebben er drie in de collectie: ‘Labyrint’, ‘Snow’, en ‘Värma’. ‘Snow’ heeft een folkloristisch patroon, ‘Värma’ (‘warmte’ in het Zweeds) kan je gebruiken als picknickkleed en ‘Labyrint’ is geschikt voor gebruik in het voor- en najaar. Bekijk de verkoopadressen van Almedahls in Nederland.
Scandinavische plaids van AlmedahlsScandinavische plaids van Almedahls

Marimekko

Marimekko is gevestigd is in Helsinki, Finland. Zeg je ‘Marimekko’, dan denk je aan kleuren en geweldige dessins. Vooral bekend zijn ze geworden met de bloemenserie Unikko. Het bedrijf heeft ook een mooi plaid in de collectie in deze serie. Dit design plaid is voorzien van de iconische papaverprint van Marimekko, ontworpen door Maija Isola. De deken is gemaakt van 80 procent wol en 20 procent katoen. Daar kan je lekker warm in liggen! Er is een plaid in grijs/zwart te koop en een roze/rode variant. Je kunt hem gebruiken op de bank, maar bijvoorbeeld ook op bed, als extra laag tegen de kou.
Het Scandinavische merk Marimekko is online onder andere te koop bij de webwinkels Emma B. en Vorm-en-Kleur.
Scandinavische plaids van Marimekko
Scandinavische plaids van Marimekko

Meer Scandinavische inspiratie

Wil je meer inspiratie opdoen voor Scandinavische plaids en dekens? Op de website van Scandinavian Design Center vind je er nog veel meer, in allerlei kleuren, materialen en afmetingen. Van merken als Klippan, Pappelina, Marimekko, Beach House en Ekelund.

1 Reactie

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen