Accessoires

Merk van de maand: Hadeland

scandinavisch glas

Hadeland is een van de oudste Noorse bedrijven: het is opgericht in 1762. Toen maakten de Noren vooral glaswerk voor apothekers en huishoudens (lees: glazen potjes). In de 19e eeuw kopieerde Hadeland voornamelijk stijlen van continentale Europese glas producenten. Vanaf 1920 ging het bedrijf een nieuwe, eigen kant op en ging ze eigentijdse ontwerpen maken. Daarmee werd dit Noorse merk een van de populairste glasproducenten van Scandinavië. Naast wijnglazen en drinkglazen maken ze nu ook vazen, schalen en ander groot glaswerk. Ook wordt het glas van gebruikt voor grote kunstwerken die worden gebruikt in grote openbare gebouwen.

Glas voor op tafel

Hadeland maakt vazen en schalen, die prima als tafel versiering kunnen dienen. Naast het standaard glaswerk heeft wordt er ook veel kleurrijk glas gemaakt. Met het zwarte en witte glaswerk uit de collectie ‘Wave’ maak je een mooi centerpiece op je tafel in de eetkamer of woonkamer.
Hadeland glaswerkHadeland Wave

Klein glaswerk van Hadeland

Hadeland maakt ook leuk, klein glaswerk. Zeg maar de potjes en flesjes waar het ooit mee begonnen is, maar dan in een moderner jasje en met veel meer kleuren. Vooral Aqua(eerste foto) en Hjerte collecties (tweede foto) springen eruit. De potjes en vaasjes doen het leuk los op tafel, maar komen pas echt tot hun recht wanneer je combineert.
Aqua potjesHjerte potjes

Hadeland karaffen

Er zijn verschillende soorten karaffen, zowel klassieke als moderne. Deze gebruik je bijvoorbeeld tijdens een uitgebreid diner met (schoon)ouders of vrienden. Of voor een lekkere kan sangria in de zomer. Het uitgebreide aanbod zorgt er voor dat er voor iedereen wel een mooie karaf tussen zit.
Hadeland glaswerk

Kunstwerken met Hadeland glas

Hadeland glas is ook gebruikt voor verschillende kunstwerken in Scandinavië. De bekendste voorbeelden zijn het glaswerk in het Ringerike ziekenhuis in Hønefoss (Noorwegen) en het stadhuis van Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.
Banner-Ringerike-HospitalStadhuis Oslo

Hadeland voor Kerstmis

Ook voor Kerst heeft Hadeland leuke accessoires van glas en kristal. Hieronder (van links naar rechts) zie je twee engelen voor in de kerstboom, drie koningen en Jozef en Maria met het kindeke Jezus voor op tafel.

Hadeland voor Kerst

 

Meer inspiratie

Hadeland is ook te volgen via Facebook Twitter en Pinterest.

En bekijk ook ander blogs over Hadeland op deze website.

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen