Inspiratie

Deense vintage stoelen uit de jaren ’50 en ’60

Deense vintage meubels spreken al decennialang tot de verbeelding. Met hun strakke lijnen, houten bouw en ambachtelijk vakmanschap raken ze maar niet uit de mode. Sterker nog: nu de Scandinavische woonstijl zo populair is, zijn ze meer dan ooit een gewild verzamelobject. In dit blog laat ik je een paar Deense vintage stoelen zien uit de jaren ´50 en ´60. Al deze leunstoelen en eetstoelen hebben één ding gemeen: ze ademen de sfeer van vroeger én zijn een plaatje om naar te kijken.

Deense vintage stoelen

Hieronder zie je een kleine selectie van stoelen van bekende Deense ontwerpers. De stoel op de eerste foto is gemaakt door Erik Kirkegaard. Het frame is van rozenhout, de zitting van leer. De tweede stoel is ontworpen door Ole Wanscher. Deze vintage stoel van teak heeft een zitting in van textiel in speels groen. Dat past goed bij het lichte hout. De derde stoel is ontworpen door door de Deense designer Kai Kristiansen en heet ‘Model 42’. Ook deze vintage stoel heeft een rozenhouten frame.
Deense vintage stoel - Erik KirkegaardDeense vintage stoel - Ole WanscherDeense vintage stoel - Kai Kristiansen

Vintage loungestoelen

De blauwe vintage loungestoel op de eerste foto is ontworpen door Kurt Østervig. Hij heeft een hoge zitting, zodat je er lekker in weg kunt zakken. Op de tweede foto zie je een vintage stoel van het Deense duo Tove & Edvard Kindt-Larsen. Zij waren niet alleen gelukkig getrouwd, maar ook een succesvolle ontwerpers. De rode loungestoel op de derde foto hoort eigenlijk niet in dit blog thuis, want hij komt uit de jaren ’40. Maar ik vind hem zo gaaf, dat ik je hem niet wilde onthouden. De ontwerper van dit rode pluche is helaas niet bekend.
Deense vintage stoel - Kurt OstervigDeense vintage stoel - Edvard Kindt-LarsenDeense vintage stoel

Bijzondere Deense vintage stoelen

Deense ontwerpers hadden ook weleens een gekke dag. Zo’n dag waarop ze eens iets anders wilden ontwerpen. Zo kan ik me voorstellen dat Kaare Klint de inspiratie voor de stoel op de eerste foto kreeg na een bezoek aan de Afrikaanse savanne. Zijn ‘Safari Chair’ heeft toch helemaal de sfeer van ontdekkingsreizen met leeuwen en olifanten? Verner Panton haalde zijn inspiratie volgens mij uit het uitgaansleven. Zijn bijzondere stoel (tweede foto) kan zo in een chique bar of hippe discotheek. De derde stoel is ontworpen door Niels J. Haugesen. Hij combineert industriële techniek (de dragen) met het handwerk van de meubelmaker.Deense vintage stoel - Kaare KlintDeense vintage stoel - Verner PantonDeense vintage stoel - Niels Haugesen

Meer inspiratie

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen