Inspiratie

Deense vintage design meubels

Vintage Deense design meubel

In dit blog laat ik je een paar Deense vintage design meubels zien. Allemaal zijn ze ontworpen door bekende ontwerpers, zoals Hans Wegner, Arne Jacobsen en Fritz Hansen. De meubels komen uit de jaren ’50 en ’60 en vinden wereldwijd nog steeds gretig aftrek onder verzamelaars en liefhebbers. De Deense vintage design meubels hebben allemaal Scandinavisch trekjes: er zijn strakke lijnen, ze zijn gemaakt van hout en stralen echt vakmanschap uit. Ben je op zoek naar Deense vintage design meubels? Houd dan veilingwebsites in de gaten. Op Ebay, Marktplaats en op sites van antiekwinkels vind je (met een beetje mazzel) echte Scandinavische juweeltjes!

Hans Wegner

De stoelen van Hans J. Wegner vallen onder de bekendste design producten van Denemarken. Allemaal komen ze uit de jaren 1950-1970. Toch passen ook nu nog in in vrijwel iedere woonkamer. Deense vintage design meubels: Hans Wegner Papa BearHans Wegner stoelHans Wegner China chair

Van boven naar beneden zie je:

  • “New Pappa Bear Chair” (Model AP 69) – Leunstoel met wijde armleuningen en poten van eikenhout. In de jaren ’70 gemaakt door AP Stolen.
  • “The Chair” – Stoel met een eiken frame. Voor het eerst gepresenteerd tijdens de Copenhagen Cabinet Makers Guild Exhibition in 1949. John F. Kennedy and Richard Nixon zaten op dit soort stoelen tijdens de legendarische tv-debatten voor de presidentsverkiezingen in 1960.
  • “China Chair” – Deze stoelen zijn uitgebracht in de jaren ’40. Ze hebben een frame van walnoothout en zijn geproduceerd door Fritz Hansen. Deze uitvoering is vrij zeldzaam, omdat hij is gemaakt in een zeer kleine oplage. De makers waren namelijk nog bezig met het bepalen van het definitieve ontwerp van wat uiteindelijk model FH 4283 geworden is.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen is een van de bedenkers van moderne Deense meubels in de minimalistische Scandinavische stijl. Zijn ontwerpen staan bekend om hun eenvoud, elegantie en functionaliteit. Tijdens zijn carrière heeft Jacobsen vele stoelen, banken en andere meubels ontworpen. Zijn bekendste designs zijn de Ant Chair, de Egg Chair (zie foto’s) en de Swan Chair.

Deense vintage design meubels: Arne Jacobsen Egg ChairDeze uitvoering van de “Egg Chair” heeft het originele, cognac kleurige leer nog. Dit model heeft nummer 3317 en is geproduceerd door Fritz Hansen in 1966.

Arne Jacobsen Egg Chair zwartDe Egg Chair is in vele varianten gemaakt. Een ervan is deze uitvoering in zwart leer. Ook dit is model 3317, in 1967 geproduceerd door Fritz Hansen.

Fritz Hansen

Fritz Hansen is een Deens design merk met een lange geschiedenis. In 1872 richt houtbewerker Hansen zijn eigen bedrijf op in Kopenhagen. Dertien jaar later opent hij zijn eigen meubel productiebedrijf. Tientallen jaren ontvangt Fritz Hansen prestigieuze orders, onder andere van de koninklijke familie.

Van boven naar beneden zie je:

  • luie stoel met poten van gebleekt berkenhout. De stoel is gestoffeerd met rood/grijs/zwart gestreepte wol;
  • stoel (model 1514) gemaakt van Cubaans mahoniehout. De zitting is van leer. Dit exemplaar is gemaakt tussen 1930 en 1940;
  • twee leunstoelen gestoffeerd met blauwe stof. Dit is een variatie op het model 1669 en ontworpen rond 1938.

Deense vintage design meubels: Fritz Hansen leunstoelFritz Hansen stoelFritz Hansen leunstoel

Reageer op dit bericht

Tonen
Niet tonen